Τι ανακυκλώνουμε:

Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές

Κάθε πολίτης που επιθυμεί να απαλλαγεί από παλιό ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μπορεί να τον φέρει στο Εργοτάξιο Καθαριότητας (Εθν. Αντιστάσεως 128 – Ηλέκτρας, Φοίνικας) ή σε περίπτωση αδυναμίας μεταφοράς του να καλέσει την Υπηρεσία Καθαριότητας (2313 314800), για την παραλαβή (ορίζεται συγκεκριμένη ημέρα και σημείο παραλαβής). Με την τήρηση των απαραίτητων όρων ασφαλείας, τα αντικείμενα συλλέγονται, τοποθετούνται προσωρινά σε ειδικό container το οποίο είναι τοποθετημένο στο Εργοτάξιο Καθαριότητας και κατόπιν απομακρύνονται για επεξεργασία σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.

Παραδείγματα συσκευών μεγάλου μεγέθους που μπορούν να φέρουν οι δημότες ή να παραλάβει ο δήμος κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης είναι:

  • Ηλεκτρικές σκούπες, άλλες συσκευές καθαριότητας, προσωπικοί και φορητοί υπολογιστές (κεντρικές μονάδες επεξεργασίας, ποντίκια, οθόνες, πληκτρολόγια), εκτυπωτές
  • Ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρικές εστίες, φούρνοι μικροκυμάτων
  • Ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, συσκευές κλιματισμού.

Μικρές ηλεκτρικές συσκευές

Η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει τοποθετήσει κάδους για μικρές ηλεκτρικές συσκευές στα προαύλια των σχολείων και σε δημοτικά κτίρια για τη συλλογή μικρών συσκευών, ώστε να διευκολύνονται ακόμη περισσότερο οι πολίτες στην ανακύκλωση των ΑΗΗΕ.

Κάδοι για μικρές ηλεκτρικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί και σε πολυάριθμα καταστήματα του Δήμου (σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού, κινητής τηλεφωνίας κλπ) από το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.» . Οι πολίτες μπορούν να απορρίπτουν τις μικρές ηλεκτρικές συσκευές τους στους κάδους αυτούς χωρίς να είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αγοράς από το κατάστημα.

Στους μικρούς ειδικούς πράσινους κάδους πρέπει να απορρίπτονται μόνο:

  • Ασύρματα, σταθερά, κινητά τηλέφωνα, φαξ, αριθμομηχανές
  • Φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, βιντεοπαιχνίδια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Τρυπάνια, εργαλεία συγκόλλησης, εργαλεία επεξεργασίας ξύλου, μετάλλου και άλλων υλικών
  • Ηλεκτρικά σίδερα, καφετιέρες, φρυγανιέρες, ηλεκτρικά μαχαίρια, συσκευές κοπής και στεγνώματος μαλλιών, συσκευές ξυρίσματος, συσκευές βουρτσίσματος δοντιών.
Γιατί να ανακυκλώσω τον παλιό μου εξοπλισμό

Τα Απόβλητα ειδών Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) έχουν χαρακτηριστεί από την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία ως ρεύμα αποβλήτων προτεραιότητας, λόγω της επικινδυνότητάς τους, της ταχείας αύξησης του όγκου τους και των σημαντικών επιπτώσεων που προκαλεί η παραγωγή του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο περιβάλλον, εξ αιτίας της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν σύνθετους και πολύπλοκους σχηματισμούς υλικών και εξαρτημάτων που εμπεριέχουν συνήθως πολλές εκατοντάδες χημικές ενώσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι τοξικές και προκαλούν εκτεταμένες περιβαλλοντικές βλάβες όταν πραγματοποιείται απευθείας διάθεση τους, χωρίς προηγούμενη κατάλληλη επεξεργασία. Οι επιπτώσεις στην υγεία κυμαίνονται από αλλεργίες μέχρι πρόκληση καρκίνων και άλλων βλαβών σε διάφορα συστήματα του ανθρώπου.

Οι οθόνες των υπολογιστών και τηλεοράσεων παλιάς τεχνολογίας (CRT) και οι πλακέτες στο εσωτερικό των μονάδων των υπολογιστών περιέχουν σημαντική ποσότητα μολύβδου η οποία μπορεί να απελευθερωθεί στο περιβάλλον μέσω των διασταλαζόντων υγρών των ΧΥΤΑ και να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, στο νευρικό, στο ενδοκρινικό και στο περιφερικό σύστημα.

Το 22% του υδραργύρου που καταναλώνεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιείται σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Αν και απαγορεύτηκε η χρήση του από την 1η Ιουλίου 2006, υπάρχει ακόμη σε πολλές παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Ο υδράργυρος διαχέεται στο νερό και συσσωρεύεται στους ζωντανούς οργανισμούς, άρα και στον άνθρωπο, προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο.

Παρόλο που οι συσκευές καινούριας τεχνολογίας δεν περιέχουν πια αμίαντο, μικρές ηλεκτρικές συσκευές παλιάς τεχνολογίας (τοστιέρες, σίδερα, καφετιέρες), αλλά και ηλεκτρικά καλοριφέρ και άλλες συσκευές θέρμανσης περιέχουν. Ο αμίαντος είναι καρκινογενές υλικό και έχει έντονη τοξικότητα αν έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα.

Για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών ο Δήμος Καλαμαριάς έχει υπογράψει σύμβαση με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.»

Διευθύνσεις σημείων συλλογής για μικρές ηλεκτρικές συσκευές της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου
Α/Α ΕΙΔΟΣ ΚΑΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
1 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 1ο Δημοτικό Τ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ 52
2 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 3Ο Δημοτικό ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ 10
3 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 4Ο Δημοτικό 15ο Δημοτικό 9ο Νηπιαγωγείο 15ο Νηπιαγωγείο ΠΑΠΑΓΟΥ- ΚΑΛΛΙΔΟΥ
4 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 5Ο Δημοτικό 13ο Δημοτικό 2ο Νηπιαγωγείο 27ο Νηπιαγωγείο ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΥ 2
5 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 7Ο Δημοτικό ΖΗΡΓΑΝΟΥ- ΕΡ.ΣΤΑΥΡΟΥ
6 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 10ο Δημοτικό 12ο Νηπιαγωγείο ΒΡΥΟΥΛΩΝ 51
7 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 17Ο Δημοτικό ΑΝ.ΘΡΑΚΗΣ 10
8 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 9Ο Δημοτικό ΝΥΜΦΩΝ 1
9 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 20ο Δημοτικό ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΚΑΙΑΣ
10 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 1ο Γυμνάσιο 1ο Λύκειο ΧΗΛΗΣ 12
11 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 3ο Γυμνάσιο 3ο Λύκειο Μ.ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 3
12 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 4ο Γυμνάσιο 5ο Γυμνάσιο ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ & ΑΛΚΥΩΝΟΣ
13 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 4ο Λύκειο ΑΝ.ΘΡΑΚΗΣ 9 - Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
14 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 5ο Λύκειο ΑΝ.ΘΡΑΚΗΣ 9 - Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
15 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 6ο Γυμνάσιο, 6ο Λύκειο ΕΦΕΣΟΥ 3
16 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 9ο Γυμνάσιο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & Α. ΤΡΙΤΣΗ
17 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 10ο Γυμνάσιο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ & ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ
18 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών 1ο ΕΠΑΛ Λύκειο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
19 Πράσινος κάδος συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών Κ.Δ.Ε.Κ.Π.Α.Κ. – Διεύθυνση Πρασίνου Δ. Καλαμαριάς ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΛΕΑ
20 Container συλλογής μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών Διεύθυνση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης Δ. Καλαμαριάς ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 128 - ΗΛΕΚΤΡΑΣ