Το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» ιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Καλαμαριάς το 2001. Τα γραφεία του στεγάζονται στον ιδιόκτητο χώρο επί της Ανδρέα Παπανδρέου 48Α στον Άγιο Ιωάννη, Καλαμαριά .

Το αρχείο του κ. Χρήστου Καλεμκερή περιλαμβάνει πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό υλικό από το 1838 (απαρχές της τέχνης της φωτογραφίας) μέχρι και σήμερα με αντικείμενο σημαντικά θέματα ελλήνων και ξένων φωτογράφων που συνθέτουν την ιστορία της φωτογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

Α. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Πρόκειται για εκτενές φωτογραφικό υλικό που αφορά όλες τις τεχνοτροπίες που αναπτύχθηκαν από τη γένεση της φωτογραφίας μέχρι σήμερα καθώς και σχετική μελέτη της προϊστορίας και της ιστορίας της φωτογραφίας.

  • Συστηματική καταγραφή και αρχειοθέτηση φωτογραφιών όλων των επαγγελματιών φωτογράφων, ελλήνων και ξένων, που εργάστηκαν στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι Φίλιππος Μαργαρίτης, Δημήτριος Κωνσταντίνου, Π. Μωραΐτης και άλλοι φωτογράφοι εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς των οποίων ανήκουν στο αρχειακό υλικό του Μουσείου.
  • Διάσημοι Έλληνες φωτογράφοι που εργάστηκαν ως επαγγελματίες στο εξωτερικό.
  • Καταγραφή φωτογραφιών των πρώτων σημαντικών ξένων και Ελλήνων περιηγητών που φωτογράφησαν διάφορες περιοχές και πόλεις της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση στον αρχαιολογικό τους πλούτο.
  • Φωτογραφίες των ελληνικών αρχαιολογικών μνημείων της Μικρασίας και της Ιταλίας και αιγυπτιακών αρχαιοτήτων από τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους φωτογράφους του 19ου αιώνα.
  • Λευκώματα με φωτογραφίες που καλύπτουν θεματικά εξέχουσες πόλεις των κρατών της Μεσογείου του 19ου αιώνα.

B. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το αρχείο του Μουσείου περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα από πολέμους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού, όπως:

  1. Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1897 (Θεσσαλία).
  2. Α’ Βαλκανικός Πόλεμος 1912. Ανέκδοτο λεύκωμα του βρετανού φωτορεπόρτερ Haworth J. Woodley δωρεά στον διάδοχο Κωνσταντίνο και μετέπειτα βασιλιά της Ελλάδας. Λεύκωμα, γάλλων πολεμικών ανταποκριτών και φωτορεπόρτερ με θέμα την κατάληψη της Λήμνου από τον ελληνικό στόλο και τις ακόλουθες ναυμαχίες της Λήμνου και της Έλλης ενάντια στον τουρκικό στόλο. Κατάληψη της Ίμβρου και της Τενέδου και του Αγίου Όρους από τις ελληνικές δυνάμεις.
  3. Β’ Βαλκανικός Πόλεμος. Λεύκωμα των Ζeitz και Αδελφών Ρωμαϊδη με θέμα τις μάχες των ελληνικού στρατού εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων.
  4. Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Φωτογραφίες από τις δυνάμεις της Entente και το μέτωπο των μαχών με τις Κεντρικές Δυνάμεις.
  5. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η καταστροφή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς.
  6. Μικρασιατική Εκστρατεία. Φωτογραφικό υλικό από όλες τις φάσεις των πολεμικών επιχειρήσεων του ελληνικού στρατού.
 

Γ. ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Πορτρέτα σημαντικών προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Βασιλείς, πολιτικοί, λογοτέχνες, καλλιτέχνες, κ.α.

Δ. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στρατιωτικές, πολιτικές, αστικές και κάθε λογής παραδοσιακές ενδυμασίες από όλες της περιοχές της Ελλάδος που συνθέτουν την ιστορία της ελληνικής ενδυματολογίας.

Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σπάνια λευκώματα και μεμονωμένες φωτογραφίες των πόλεων της Ελλάδος από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους φωτογράφους του 19ου αιώνα.

ΣΤ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ

Λευκώματα και φωτογραφίες των τεσσάρων Σιδηροδρομικών Δικτύων της Ελλάδας, που καλύπτουν πλήρως την ιστορία των τραίνων. Ήδη έχουν εκδοθεί τρία λευκώματα: α. Τραίνα Βορείου Ελλάδας-εκδόθηκε, β. Θεσσαλικός Σιδηρόδρομος-εκδόθηκε, γ. Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου (θα εκδοθεί τον Ιούνιο 2003), δ. Σιδηρόδρομοι της Στερεάς Ελλάδας- θα ακολουθήσει έκδοση εντός του 2004. Οι παραπάνω τέσσερις τόμοι αποτελούν την εγκυκλοπαίδεια των τραίνων της Ελλάδας.

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΣΜΥΡΝΗ

  1. Λευκώματα και φωτογραφίες των κέντρων του ελληνισμού της Μικράς ασίας από Έλληνες και ξένους φωτογράφους.

  2. Καταγραφή όλων των Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών φωτογράφων που έζησαν και εργάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.