Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων
27/07/2021Δίκτυο πόλεων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
28/07/2021Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί αλλά και η ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων Β και C.
Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της ασθένειας, για πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων 80.000 δεν το γνωρίζουν. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της .Τα εμβόλια της ηπατίτιδας δεν εξασφαλίζουν ανοσία εφ’ όρου ζωής. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η επανάληψη τους τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν υπάρχουν ακόμα εμβόλια για τις ηπατίτιδες C, D και E.
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται και συνταγογραφείται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Αρκετοί ασθενείς που έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα A, B και C, μπορεί να μην εκδηλώσουν καθόλου συμπτώματα. Όταν όμως αυτά εμφανίζονται, παραπέμπουν περισσότερο σε γρίπη: πυρετός, αδυναμία, κόπωση, ναυτία, μειωμένη όρεξη και σπανιότερα σκούρο χρώμα στα ούρα, ανοιχτό χρώμα στα κόπρανα και κιτρίνισμα της επιδερμίδας και των ματιών.
Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα;
Η ηπατίτιδα B μεταδίδεται:
- Mε σεξουαλική επαφή, χωρίς χρήση προφυλακτικού,
- Mε την κοινή χρήση συριγγών ή άλλων εργαλείων
- Από μολυσμένη μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό (κάθετη μετάδοση)
- Με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων
- Χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών
- Με τρύπημα με μολυσμένη βελόνα ή αιχμηρό αντικείμενο .
- Mε μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων του (εξαιρετικά σπάνια πια λόγω του συστηματικού ελέγχου στις αιμοδοσίες)
- Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται κυρίως με την παρεντερική επαφή, δηλαδή με επαφή του ατόμου με μολυσμένο αίμα ή παράγωγα αίματος. Πιο σπάνια με τη σεξουαλική επαφή ή από μητέρα σε παιδί.
ΠΗΓΕΣ:
Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων